Připravte si všechny suroviny. Známá poučka, že cibule má být stejné množství jako masa, má něco do sebe - cibule dodá omáčce nejen chuť, ale také ji krásně zahustí, takže absolutně nebude potřeba mouka.
Z masa je nejlepší hovězí kližka.
Cibuli pokrájejte najemno a nechte ji přímo v tlakovém hrnci zesklovatět na rozehřátém sádle. Přidejte maso nakrájené na dvoucentimetrové kostky a ještě asi deset minut zprudka restujte, až začne zlátnout – nejprve možná pustí vodu, ale ta se při vysoké teplotě po chvíli odpaří.
Vmíchejte rajský protlak a červenou papriku s kmínem, nechte jen pár vteřin rozvonět a poté ihned zalijte asi 750 ml tekutiny.
Přidejte pořádnou lžičku soli, hrnec uzavřete, přiveďte k varu a vařte hodinu. V tlakovém hrnci stačila opravdu hodina od chvíle, kdy se maso začalo vařit, aby bylo perfektně měkké.
Kdyby byla omáčka příliš řídká, guláš bez poklice ještě chvíli zprudka povařte, aby se odpařila šťáva. Vmíchejte prolisovaný česnek a majoránku a podle chuti osolte a opepřete.